top of page
Αναζήτηση
  • pharmadeon1

Συχνές ερωτήσεις για τις προστατευτικές μάσκες προσώπου πολλαπλής χρήσης KN95 και μιας χρήσης 3ply

Έγινε ενημέρωση: 8 Ιαν 2021
Γιατί αυξάνετε η ζήτηση για τις προστατευτικές μάσκες προσώπου σε χονδρική τιμή στην Ελλάδα;

Όλο και περισσότερες εταιρίες στην Ελλάδα ψάχνουν να αγοράσουν προστατευτικές μάσκες προσώπου για τους υπάλληλους τους ούτως ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο κανονικό τρόπο λειτουργίας τους. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η θέληση να επανέλθουμε στους παλιούς ρυθμούς, να ξεκινήσει να κυλάει η οικονομία, να μειωθεί η ανεργία και να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Οι εργοδότες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προστατευτικών μασκών προσώπου σε χονδρική τιμή για να τις παρέχουν στους υπαλλήλους του. Οι μάσκες αυτές είναι απαραίτητες στο εργασιακό περιβάλλον, ειδικά οπού οι εργαζόμενοι τείνουν να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους ή να έχουν επαφή με υψηλό αριθμό ατόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε προστατευτικές μάσκες προσώπου 3ply αντί τις ιατρικές/χειρουργικές μάσκες;

Οι μάσκα αναπνοής μιας χρήσης 3ply (3 φύλλων) παρέχουν την απαραίτητή προστασία που απαιτείται για να σταματήσει η επέκταση του ιού, η κύριος ρόλος τους είναι στο να μπλοκάρουν τον ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Ο δευτερεύον ρόλος είναι στο να παρέχουν μια συνεχής υπενθύμιση στο να μην να βάζουμε τα χέρια μας στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας μέχρι να τα πλύνουμε καλά.

Η σύσταση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στο να χρησιμοποιήσουμε μάσκες προστασίας από μικρόβια 3ply αντί για ιατρικές / χειρουργικές μάσκες οφείλεται στο ότι οι παροχές υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς που είναι άρρωστοι με την ασθένεια, χρειάζονται αυτές τις μάσκες περσότερο από ότι ο γενικός πληθυσμός. Η μόνη διαφορά μεταξύ 3ply προστατευτικών μασκών προσώπου και ιατρικών/χειρουργικών μασκών είναι στο ότι οι τελευταίες είναι αποστειρωμένες.

Γιατί είναι απαραίτητο να φοράμε προστατευτική μάσκα προσώπου;

Όταν ο άνθρωπος που έχει τον ιό φτερνίζεται ή μιλάει δυνατά, η μάσκα μειώνει δραματικά την πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός ένα υγιές άτομο. Παρόλο που ο ιός μπορεί να διεισδύσει τη μάσκα, η ταχύτητα με την οποία κινείται μειώνεται με αποτέλεσμα ο ιός να πέφτει κάτω.

Είμαι υγιής, χρειάζεται να φοράω μάσκα προστασίας από τον ιο;

Ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι άρρωστος, η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 εβδομάδες με αποτέλεσμα ένα άτομο να μεταδίδει τον ιό στους τριγύρω χωρίς να το γνωρίζει. Είναι απαραίτητο να θεωρήσουμε όλους τους ανθρώπους γύρω μας ως δυνητικά φορείς του ιού και ως εκ τούτου η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο από υγιείς όσο και από άρρωστους ανθρώπους.

Γιατί πρέπει να αλλάζω τη μάσκα κάθε 2-3 ώρες;

Αν φοράμε την προστατευτική μάσκα προσώπου για πάνω από 2-3 ώρες, σε κάποια στιγμή θα παρατηρήσουμε ότι η μάσκα υγραίνεται, αυτό γίνεται λόγο του σάλιου και του ζεστού αέρα που εκπνέουμε. Η μάσκα σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορεί να αποκλείσει αποτελεσματικά τον ιό όταν ένα άτομο φτερνίζεται ή μιλάει δυνατά. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο όταν βραχεί η μάσκα, το δέρμα αρχίζει να ιδρώνει και ένα άτομο αρχίζει ενστικτωδώς να γρατζουνάει το δέρμα με τα χέρια του και να ισιώνει τη μάσκα έτσι ώστε να κάτσει καλά στο πρόσωπο. Εάν ένα άτομο είναι άρρωστο, τότε ο ιός ευκολά μεταφέρεται από τη μάσκα στα χέρια του και έπειτα σε άλλα αντικείμενα. Φανταστείτε εάν ένας ταμίας στο σουπερμάρκετ δεν αλλάζει τη μάσκα κάθε 2-3 ώρες, την ακουμπάει με τα χέρια και μετά αγγίζει τα προϊόντα.

Εάν ο ιός ζει από αρκετές ώρες έως μερικές μέρες σε διαφορετικές επιφάνειες και πεθαίνει σε θερμή θερμοκρασία, τότε γιατί να μην πλένω την μάσκα μίας χρήσης για να την χρησιμοποιήσω ξανά;

Αυτή η μάσκα είναι σχεδιασμένη να χρησιμοποιείτε μόνο μια φορά και παθαίνει εύκολα φθορά. Ειδικά κατά το πλύσιμο όταν οι ίνες υφάσματος στη μάσκα αλλάζουν τις θέσεις και δημιουργούνται μικρές τρυπούλες με αποτέλεσμα η μάσκες προστασίας από μικρόβια χάνει την αποτελεσματικότητά της. Επίσης παρέχει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Έχει νόημα να φοράω 2-3 μάσκες η μια πάνω στην άλλη;

Όσο πιο πυκνή είναι η μάσκα, τόσο περισσότερος αέρας θα εισέρχεται στο στόμα και τη μύτη από τις γύρο πλευρές της μάσκας. Εάν μπορεί να εισέλθει ο αέρας, τότε θα μπορεί να εισέλθει και ο ιός. Για τον λόγο αυτό συνιστάται να φοράτε μια μάσκα μόνο και να την αλλάζετε κάθε 2-3ώρες.

Πώς πρέπει να φοράω και να βγάζω την προστατευτική μάσκα προσώπου 3ply;

Πριν αγγίξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοόλ ή σαπούνι και νερό και τρίψετε τα καλά. Επιθεωρήστε τη μάσκα για σημάδια ή τρύπες. Επαληθεύστε ποια πλευρά είναι η κορυφή της μάσκας, θα είναι εκείνη που έχει το μεταλλικό κομμάτι. Στη συνέχεια, βρείτε την εσωτερική πλευρά της μάσκας, η οποία είναι συνήθως η λευκή πλευρά.

Τοποθετήστε τη προστατευτική μάσκα στο πρόσωπό σας, πιέστε τη μεταλλική λωρίδα στο πάνω μέρος της μάσκας, έτσι ώστε η μάσκα να πάρει σχήμα της μύτης σας. Ρυθμίστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας καλύπτοντας το στόμα και το πηγούνι σας, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας.

Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας ενώ τη χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε τη μόλυνση και εάν την αγγίξατε κατά λάθος, καθαρίστε τα χέρια σας. Για να αφαιρέσετε τη μάσκα προστασίας μιας χρήσης, αφαιρέστε τα ελαστικά από πίσω χωρίς να αγγίξετε το μπροστινό μέρος της μάσκας και κρατήστε την μακριά από το πρόσωπό σας.

Πετάξτε τη μάσκα αμέσως σε κλειστό κάδο και καθαρίστε τα χέρια σας. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιήσετε ξανά μάσκα. Αντικαταστήστε την με καινούρια, μόλις γίνει υγρή.

Ποιες εταιρείες συνιστώνται να αγοράσουν μάσκες προσώπου σε χονδρική τιμή;

Οι εταιρείες που συνίσταται να προμηθευτούν έγκαιρα τις προστατευτικές μάσκες προσώπου είναι εκείνες που εργοδότουν πολλούς εργαζομένους ή η φύση του επαγγέλματος τους συνιστά συχνή επαφή με άλλους ανθρώπους όπως, εργοστάσια, σχολεία, σουπερμάρκετ, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, γιατροί, και ιατρικά κέντρα, σχολεία, εταιρείες delivery, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα.

Σε ποιους και πότε συνίσταται να φοράνε μάσκα προσώπου 3ply;

Είναι απαραίτητο να φοράνε προστατευτική μάσκα 3ply τόσο οι υγιείς όσο και οι άρρωστοι άνθρωποι, όταν συναναστρέφονται με άλλους και ειδικά σε δημοσίους χώρους. Οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας δεδομένου ότι η περίοδος επώασης του ιού έχει διάρκεια 2 εβδομάδων ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι άρρωστος. Όταν υπάρχει επιδημία όλοι οι άνθρωποι πρέπει θεωρούνται ως πιθανόν φορείς.

Οι υγείες άνθρωποι πρέπει να φοράνε μάσκα 3ply όταν παρέχουν βοήθεια σε ένα άτομο με υποψία άρρωστοι με τον ιό. Άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται, ανεξάρτητα από το αν αισθάνονται άρρωστοι η όχι.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μάσκες προστατεύουν αποτελεσματικά από ασθένειες όταν συνδυάζονται με τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με χρήση αντισηπτικού υγρού.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μάσκας είναι ότι γίνετε άβολο να αγγίζετε το πρόσωπο όταν την φοράτε ο οποίος είναι και συχνός τρόπος μεταδώσεις του ιού.

Γίνεται να κυκλοφορώ έξω χωρίς την προστατευτική μάσκα;

Σε αντίθεση με τη χρήση μάσκας 3ply σε κλειστούς χώρους, τα οφέλη από τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους δεν έχουν αποδειχθεί. Επομένως, δεν συνιστάτε να φοράτε την μάσκα όταν βγαίνετε έξω, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε δημοσιές συγκοινωνίες (μετρό, λεωφορεία, ταξί), δεν θα πάτε σε σουπερμάρκετ, φαρμακείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο μέρος όπου θα βρεθείτε σε στενή επαφή με άλλους ανθρώπους. Εάν πρόκειται να την χρησιμοποιήσετε όταν βρίσκεστε έξω συνιστάτε να έχετε μαζί σας το αντισηπτικό υγρό για να απολυμάνετε τα χέρια σας πρώτου αγγίξετε την μάσκα για να την φορέσετε.

Πώς λειτουργούν οι μάσκες προσώπου KN95;

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των ανθρώπων, τα μικρότερα σωματίδια μέσα στο σάλιο πετούν σε απόσταση μικρότερη από ένα μέτρο με ταχύτητα 16 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Кατά το φτέρνισμα όμως, η ταχύτητα είναι 3 φορές μεγαλύτερη και ο ιός διασκορπίζεται σε απόσταση έως 3 μέτρα. Όταν κάποιος βήχει ο εμπνεόμενος αέρας έχει ταχύτητα περίπου 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, στην περίπτωση αυτή η απόσταση που μπορεί να φτάσει ο ιός μπορεί να ξεπεράσει τα 4 μέτρα. Μετά το φτέρνισμα ή το βήχα, τα σωματίδια δεν καθιζάνουν αμέσως, όπως και η σκόνη που αφήνει ένα αυτοκίνητο που έχει οδηγήσει κατά μήκος ενός αμμώδους δρόμου θέλει χρόνο να κάτσει, έτσι και αυτά τα σωματίδια θα βρίσκονται στον αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

Επομένως, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ακόμα και σε ένα απολύτως άδειο δωμάτιο εάν ένα άρρωστο άτομο υπήρχε πριν σε αυτό πριν, για παράδειγμα, σε ασανσέρ, σε ουρές, σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε καταστήματα. Επιπλέον, αυτά τα σωματίδια με τον ιό μπορεί να μένουν στα αντικείμενα πάνω στα οποία ο ιός μπορεί να βρίσκεται σε ενεργή κατάσταση έως και 4 ημέρες.

Η μάσκα N95 είναι πολύ αποτελεσματική και παράλληλα τόσο λεπτή που δεν δυσκολεύει την αναπνοή για τον λόγο ότι χρησιμοποιεί πολυπροπυλένιο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από εκατομμύρια μικροΐνες, με στρώσεις το ένα πάνω στο άλλο, τα οποία φορτίζονται συνεχώς ηλεκτροστατικά. Ένα ηλεκτρικό πεδίο ιονίζει τον αέρα και ωθεί τα ιόντα βαθιά μέσα στις μικροΐνες, γεγονός που επιτρέπει στο πολυπροπυλένιο να λειτουργεί σαν φίλτρο. Ωστόσο, η χρήση φίλτρου hepa με μάσκα προσώπου μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του, αλλά μπορεί επίσης να κάνει την αναπνοή δύσκολη.

Λόγο της συνεχούς έλλειψης προστατευτικών μασκών, η εταιρίες συνήθως προμηθεύονται με τουλάχιστον 3-4 μάσκες N95 για κάθε υπάλληλο.

Πώς να επαναχρησιμοποιήσετε τη μάσκα N95;

Οι μάσκες είναι κατασκευασμένες από πολυπροπυλένιο και έχουν σχεδιαστεί για να προσαρμόζονται άνετα στο πρόσωπο με ελάχιστες μικρές διαρροές αέρα στα άκρα της μάσκας.

1η μέθοδος επαναχρησιμοποίησης μάσκας

Αγοράστε 4 μάσκες N95, χρησιμοποιήστε μία μάσκα την πρώτη ημέρα και, στη συνέχεια, αφήστε την για 4 ημέρες σε ξηρό και καθαρό αέρα για να την στεγνώσετε, χρησιμοποιήστε τη δεύτερη μάσκα τη δεύτερη ημέρα και στη συνέχεια αφήστε την και αυτήν για 4 ημέρες στον καθαρό αέρα. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τις μάσκες N95 εναλλάσσοντάς τες κάθε μέρα. Η εσωτερική επιφάνεια της μάσκας αφού την χρησιμοποιήσετε θα γίνει υγρή από την αναπνοή, το πολυπροπυλένιο στη μάσκα N95 είναι υδρόφοβο, δηλαδή δεν αλληλοεπιδρά με το νερό και δεν περιέχει υγρασία. Ο κορονοϊός χρειάζεται έναν φορέα για να επιβιώσει, μπορεί να επιβιώσει στη μεταλλική επιφάνεια για έως και 48 ώρες, σε πλαστικό για έως και 72 ώρες και σε χαρτόνι για έως και 24 ώρες, οπότε όταν η μάσκα στεγνώσει για 3-4 ημέρες, ο κοροναϊός πεθαίνει.

2η μέθοδος επαναχρησιμοποίησης μάσκας

Μπορείτε επίσης να αποστειρώσετε τη μάσκα N95 βάζοντας την στο φούρνο, χωρίς επαφή με το μέταλλο, στους 70 βαθμούς για 30 λεπτά. Διαπιστώθηκε ότι ο κορονοϊός δεν μπορεί να επιβιώσει στους 65 βαθμούς για 30 λεπτά. Για να στεγνώσετε τη μάσκα στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο μανταλάκι για να κρεμάσετε τη μάσκα. Κατά την αποστείρωση της μάσκας N95, να αποφεύγεται η χρήση υπεριώδους φωτός και φυλάσσεται η μάσκα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, επειδή λόγο του υπεριώδους φωτός καταστρέφονται τα ηλεκτροστατικά φορτία στο υλικό πολυπροπυλενίου. Αν και δεν έχει αποδειχθεί πλήρως πόσο καιρό η μάσκα μπορεί να εκτεθεί σε υπεριώδεις ακτίνες προτού γίνει αναποτελεσματική καλό είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η κατευθείαν επαφή της με τον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Συμβουλές για την επαναχρησιμοποίηση προστατευτικής μάσκας N95.

Μην τοποθετείτε τη μάσκα σε μεταλλική επιφάνεια ή πολύ κοντά σε μέταλλα, η θερμοκρασία σε μεταλλικές επιφάνειες είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία αέρα.

Όταν αφαιρείτε τη μάσκα, τα χέρια σας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από ιό, οπότε μην αγγίζετε το εσωτερικό της αναπνευστικής μάσκας και, αφού την αφαιρέσετε, πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Πώς να ράψετε μια μάσκα μόνοι σας και κατά πόσο θα σας προστατεύσει;

Η απάντηση είναι σχεδόν καθόλου, η επιστήμονες λένε ότι δεν θα έχετε καμία προστασία με μια τέτοια μάσκα. Είναι το ίδιο με το να πιάνετε κουνούπια με δίχτυ ποδοσφαίρου.

Η αποτελεσματικότητα της χειροποίητης μάσκας που συνήθως φτιάχνεται από βαμβακερό ύφασμα είναι μηδενική, οι ίνες της δεν είναι αρκετά λεπτές και δεν μπορούν να φορτιστούν ηλεκτροστατικά ούτος ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις μάσκες N95 και KN95 και FFP2;

Δεν έχουν καμία διαφορά, είναι ίδιες μάσκες με διαφορετικό όνομα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι άνθρωποι τις αποκαλούν N95, στην Κίνα KN95 και στην Ευρώπη FFP2.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χειρουργικών μασκών και προστατευτικών μασκών N95;

Η χειρουργική μάσκα είναι μια πολύ απλή μάσκα που δένεται γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας ή μπορεί να έχει ακόμη και ελαστικούς ιμάντες.

Η χειρουργική μάσκα είναι πολύ χαλαρή πάνω στο πρόσωπο δένεται δένεται γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας ή μπορεί να έχει ακόμη και ελαστικούς ιμάντες, η μάσκα N95 που είναι σφιχτή πάνω στο πρόσωπο, δεν αφήνει τον αέρα από τα πλάγια, και παρέχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό προστασίας.

Μια χειρουργική μάσκα έχει κύριο σκοπό να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλο πρόσωπο, σε αντίθεση με την μάσκα N95 που προστατεύει επίσης το άτομο που φορά τη μάσκα.

Συνήθως η χειρουργική μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ή πολλές φορές όχι περισσότερο από 4 συνολικές ώρες. Οι μάσκες N95 είναι επαναχρησιμοποιήσιμες και μπορεί να είναι πιο βολικές για χρήση από υπάλληλους σε εργοστάσια, σουπερμάρκετ κ.λπ.

Η μάσκα N95 σταματάει το 95% των ιογενών σωματιδίων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για άτομα που βρίσκονται σε επαφή με στους ασθενείς ή αλλά πρόσωπά, λόγω τον ιογενών σωματιδίων η μάσκα N95 παρέχει την βέλτιστη αποτελεσματικά κατά του Covid-19.

17 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page